KREATIVITA AKO SÚČASŤ KAŽDÉHO Z NÁS





Svoj prvý článok na tejto stránke píšem s rôznymi myšlienkami a otázkami, čo chcem poskytnúť a ako chcem pomôcť. Keďže kreativita a tvorenie je to, o čo tu ide, tak hlavná myšlienka tohto článku je, ako nakopnúť každú kreatívnu dušu.

 

        Keby som mala opísať kreativitu jedným slovom, určite by som použila slovo schopnosť. Kreativita je podľa mňa schopnosť ako vnímate svet, schopnosť ako vnímate samého seba, schopnosť tvoriť, hrať sa s nápadmi a následne ich vytvárať do unikátnej a originálnej podoby.

       Niekto si môže kreativitu zamieňať i s umením, avšak je medzi nimi rozdiel. Umenie tvoria umelci, ktorí vedia ako na to (svojim spôsobom je každý tvorca umelec J), ale kreativita nie je naučená, pretože ju má každý v sebe. Každý má v sebe malé semiačko kreativity a je na každom jednom z nás, ako sa o to semiačko postaráme. Týmto chcem povedať, že kreativita nie je špeciálna, nie je len pre vyvolených ľudí, ale má ju každý. Dá sa s ňou krásne pracovať a pomaly jej pomáhať a vyšperkovať ju.

       Tento článok píšem nie len pre to, aby som povedala, že každý dokáže byť kreatívny, ale taktiež by som vám chcela poskytnúť pár rád, ako svoju kreativitu budovať, ako jej pomôcť, aby ona potom pomohla vám. 



A ako dokážeme rozvíjať svoje kreatívne JA ?

 

       V rôznych článkoch, na mnohých blogoch nájdeme všakovaké rady a tipy ako na to. Ja vám ponúkam moje vlastné a osvedčené, ktoré fungujú a vďaka ktorým dokážete naštartovať svoju kreativitu.

 

1.       ZASTAVIŤ SA A RELAXOVAŤ SÁM SO SEBOU

       V prvom rade si treba uvedomiť, že ťažká práca je síce dôležitá, ak chcete niečo dosiahnuť, ale rovnako  dôležitý je i oddych. Samotný spánok je dôležitý, ale existujú rôzne oddychové aktivity, ktoré môžete vyskúšať a pravdepodobne ich aj často využívate. Hovorí sa, že tie najlepšie nápady prichádzajú keď vypnete od zhonu, keď prestanete nasilu premýšľať a tlačiť na seba ak neprichádza žiadna motivácia, či nápad. Najlepšie nápady prichádzajú, keď je vaše telo i duša oddýchnuté.

Moje oddychové aktivitu sú rôzne, ale tieto dve sú pre mňa NAJ :

- Čítajte knihy, tie vás dokážu zaviesť do sveta fantázie, ktorá je pri rozvoji kreativity dôležitá.

- Počúvajte hudbu – táto aktivita je pre mňa naozaj výnimočná. Pre ľudí, ktorý milujú hudbu tak, ako ja, dokáže byť tento spôsob oddychu veľmi inšpiratívny. Hudba ma dokáže ovplyvniť asi najviac. Podľa toho aký štýl hudby počúvam, tak i takým štýlom sa moje nápady uberajú. Pri jemnej a pomalej hudbe mám chuť tvoriť jednoduché veci, menej výrazne či vyzývavé. Naopak pri rytmickej hudbe i moja kreativita pracuje ,,rytmicky,, a moja tvorba je farebná a extravagantná. Hudba je skvelý spôsob ako si nielen oddýchnuť ale i nakopnúť kreativitu.

 

2.   HĽADAJTE INŠPIRÁCIU

       Nestojte a nečakajte pokým vám niečo napadne! Inšpirujte sa! Inšpirácia prichádza zo všetkého. Ako som spomínala,  inšpirovať sa môžete príbehom, hudbou a to je nie to jediné. Inšpirácia je všade, kde sa pozriete. Je v každodennej maličkosti, ktorú máte možnosť zažiť, vidieť, je v prírode, je v ľuďoch. Inšpiráciu môžete nájsť i na rôznych webových stránkach. Samozrejme, nehovorím tu o kopírovaní nápadov, ale o zisťovaní si rôznych techník, ktoré existujú. Následne pri použití vlastnej fantázie, dokážete zdokonaľovať rôzne techniky či vymýšľať nové.

 

3.   TVORTE, ZDOKONAĽUJTE SA A ZISTITE V ČOM STE DOBRÝ

     Keď ste už nazbierali inšpiráciu a hlavu máte plnú nápadov je čas TVORIŤ! Tvorte všetko, čo vás napadne. Vaše prvé výrobky nemusia byť dokonalé a bezchybné. A o to ide! Pri neustálom tvorení sa stále viac a viac zdokonaľujete a to nie len vo svojej kreativite, ale i vo svojej zručnosti. Taktiež zistíte v čom ste lepší, čo vás baví viac a čomu by ste sa chceli venovať. Skúšajte tvoriť rôzne veci a tak zistíte čo chcete rozvíjať viac.

 

4. ĽUDIA SÚ V KREATÍVNOM SVETE DȎLEŽITÍ

     Ak sa obklopíte ľuďmi, ktorí nevidia v ničom ani trošku pozitivity, na všetko majú negatívny názor, ovplyvní to i vás a v konečnom dôsledku to bude ubíjať i vaše kreatívne cítenie. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď som s ľuďmi, z ktorých sršia nápady, pozitivita, alebo myšlienky, ktoré sú niekedy na hrane normálnosti a bezhraničnej fantázie, má to pre mňa  a moju kreativitu naozaj veľmi dobrý vplyv. Keď sa naladím na ich bláznivú vlnu, moja myseľ pracuje, akoby bola v inej dimenzii a vtedy prichádzajú rôzne nápady. A jedno viem povedať určite - táto technika pre rozvoj kreativity je najviac prospešná a taktiež rozširuje hranice možností zmýšľania.

 

    

Moje rady samozrejme nie sú 100% pre každého, pretože  každý z nás je iný a každý si musí sám nájsť to čo mu najviac pomáha.
 

Niekedy je v tejto rýchlej dobe dôležité len spomaliť a, samozrejme, nezúfať, ak sa vám v niečom nedarí. Všetko chce svoj čas.

Dúfam, že vám moje rady pomôžu a každému prajem pri tvorbe veľa originálnych diel.